No to teraz trochę moich prac... :)

W tej kategorii fotografowie prezentują swoje prace poddając je konstruktywnej ocenie forumowiczów. Zachęcam do pokazywania konkretnych sesji, wybranych zdjęć lub całego portfolio.

Moderator: Smigiel

Regulamin forum
Zapraszamy do zaprezentowania prac przez fotografów.

Re: No to teraz trochę moich prac... :)

Postprzez kalinka17 w Sob Lut 14, 2009 11:09 am Przyznaj punkty za dobre posty

Jak dla mnie drugie zdjęcie jest świetne. mmMmm. naprawde extra.
Awatar użytkownikakalinka17
Zaznaczone profesje:
Modelka
Preferencje pozowania:
portret
fashion
Wymiary:
talia : 67
biust : 89
biodra : 93
wzrost : 173
rozmiar_obuwia : 37
rozmiar_odziezy : 38
Użytkownik początkujący

numer komunikatora: 7825
Dołączenie: Wto Lut 10, 2009 9:53 pm
Miejscowość: Elbląg
Punkty za dobre posty: 10
hostessa: nie
zapozuję za zdjęcia: tak

Postprzez Smigiel w Sob Lut 14, 2009 8:28 pm Przyznaj punkty za dobre posty

Jacenty, przede wszystkim na każdej sesji powinieneś próbować odpowiedzieć sobie na pytanie: "po co robię te zdjęcia". Możesz chcieć przetestować nowe lampy (ale takie zdjęcia są dla Ciebie i do Twojej wiadomości), możesz chcieć spędzić miło czas w towarzystwie pięknej, nagiej koleżanki (mój ulubiony powód), albo chcieć stworzyć coś, co będzie gadać do innych. Jeśli ma gadać, to musi mieć o czym. I to na tym polega tajemnica fotografii: "o czym jest ta bajka?".

Cartier-Bresson powiedział kiedyś, że naciśnięcie spustu migawki to tylko 1/125 sekundy kończącej dzieło tworzenia. To koniec. Kropka. Dziś, dzięki Photoshopowi ten koniec został rozmyty, co nie oznacza, że twierdzenie przestało być aktualne. Bo Ty, jako fotograf, musisz dokładnie wiedzieć, jaki efekt chcesz osiągnąć. Musisz to wiedzieć dokładnie ZANIM naciśniesz spust. Zdjęcie musi powstać w Twojej głowie dużo wcześniej. Dlaczego? Bo świadomi widzowie będą Cię rozliczać z tego procesu.

Oczywiście, większość początkujących modelek będzie już teraz zachwycona fotkami, które robisz. I dobrze - jeśli robisz zdjęcia, by słuchać komplementów od pięknych kobiet. Tylko czy to Ci wystarcza? Czy nie chcesz pójść o krok, dwa, trzy kroki dalej? Czy fotografia jest dla Ciebie czymś więcej?

To nieprawda, że wszystko już było. Bo gdyby była to prawda, nie byłoby nowych, świetnych filmów, doskonałych książek, pięknej muzyki. Nie byłoby również tylu fantastycznych wystaw fotograficznych, z coraz to nowymi, zaskakującymi pomysłami. Nie byłoby nowych designów w przemyśle samochodowym, modzie, produktach AGD i tak dalej. Twoja fantazja jest nieograniczona, Ty sam ograniczasz ją mówiąc: "ale to już było". Bo nie masz odwagi wyjść POZA.

Profesor Grzegorz Przyborek, jeden z najznakomitszych polskich fotografów odpowiadał kiedyś na spotkaniu na pytanie, czym dla niego jest fotografia. Pokazał wtedy tzw. drzeworyt Flammariona: http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Universum.jpg. Bo fotografia, to jest właśnie takie wyjście POZA. Ten właśnie drzeworyt powinien opisywać naszą filozofię tworzenia.

Nie chcę poprawiać Twoich zdjęć i mówić co na nich jest nie tak - światło, kadr, barwa, kompozycja... Bo tak naprawdę, to rozmowa o pierdołach. Do historii fotografii przeszło wiele zdjęć z ewidentnymi błędami - przypadkowe kadry, zwalona kompozycja, spaprane światło. Kogo to obchodzi? To są rzeczy bez znaczenia. Znaczenie ma tylko to, co chcesz przekazać swoją fotografią, nic więcej. Amen.
Awatar użytkownikaSmigiel
Zaznaczone profesje:
Fotograf
Redaktor

numer komunikatora: 4254
Dołączenie: Czw Sty 08, 2009 3:55 pm
Miejscowość: Warszawa
Punkty za dobre posty: 10

Postprzez Jacenty w Pon Lut 16, 2009 9:40 am Przyznaj punkty za dobre posty

Amen :-)
Awatar użytkownikaJacenty
Zaznaczone profesje:
Fotograf
Użytkownik początkujący

numer komunikatora: 737
Dołączenie: Pon Paź 13, 2008 10:15 am

Postprzez MartaWawa w Pon Lut 16, 2009 2:46 pm Przyznaj punkty za dobre posty

Smigiel napisał(a):Jacenty, przede wszystkim na każdej sesji powinieneś próbować odpowiedzieć sobie na pytanie: "po co robię te zdjęcia". Możesz chcieć przetestować nowe lampy (ale takie zdjęcia są dla Ciebie i do Twojej wiadomości), możesz chcieć spędzić miło czas w towarzystwie pięknej, nagiej koleżanki (mój ulubiony powód), albo chcieć stworzyć coś, co będzie gadać do innych. Jeśli ma gadać, to musi mieć o czym. I to na tym polega tajemnica fotografii: "o czym jest ta bajka?".

Cartier-Bresson powiedział kiedyś, że naciśnięcie spustu migawki to tylko 1/125 sekundy kończącej dzieło tworzenia. To koniec. Kropka. Dziś, dzięki Photoshopowi ten koniec został rozmyty, co nie oznacza, że twierdzenie przestało być aktualne. Bo Ty, jako fotograf, musisz dokładnie wiedzieć, jaki efekt chcesz osiągnąć. Musisz to wiedzieć dokładnie ZANIM naciśniesz spust. Zdjęcie musi powstać w Twojej głowie dużo wcześniej. Dlaczego? Bo świadomi widzowie będą Cię rozliczać z tego procesu.

Oczywiście, większość początkujących modelek będzie już teraz zachwycona fotkami, które robisz. I dobrze - jeśli robisz zdjęcia, by słuchać komplementów od pięknych kobiet. Tylko czy to Ci wystarcza? Czy nie chcesz pójść o krok, dwa, trzy kroki dalej? Czy fotografia jest dla Ciebie czymś więcej?

To nieprawda, że wszystko już było. Bo gdyby była to prawda, nie byłoby nowych, świetnych filmów, doskonałych książek, pięknej muzyki. Nie byłoby również tylu fantastycznych wystaw fotograficznych, z coraz to nowymi, zaskakującymi pomysłami. Nie byłoby nowych designów w przemyśle samochodowym, modzie, produktach AGD i tak dalej. Twoja fantazja jest nieograniczona, Ty sam ograniczasz ją mówiąc: "ale to już było". Bo nie masz odwagi wyjść POZA.

Profesor Grzegorz Przyborek, jeden z najznakomitszych polskich fotografów odpowiadał kiedyś na spotkaniu na pytanie, czym dla niego jest fotografia. Pokazał wtedy tzw. drzeworyt Flammariona: http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Universum.jpg. Bo fotografia, to jest właśnie takie wyjście POZA. Ten właśnie drzeworyt powinien opisywać naszą filozofię tworzenia.

Nie chcę poprawiać Twoich zdjęć i mówić co na nich jest nie tak - światło, kadr, barwa, kompozycja... Bo tak naprawdę, to rozmowa o pierdołach. Do historii fotografii przeszło wiele zdjęć z ewidentnymi błędami - przypadkowe kadry, zwalona kompozycja, spaprane światło. Kogo to obchodzi? To są rzeczy bez znaczenia. Znaczenie ma tylko to, co chcesz przekazać swoją fotografią, nic więcej. Amen.

ale o co tak naprawde Ci chodzi?
Wiedzy i szczęścia nigdy nie za wiele

Największe kłamstwo w Internecie?
- Szukałem, ale nie znalazłem.
Awatar użytkownikaMartaWawa
Zaznaczone profesje:
Wizażystka
Moderator

numer komunikatora: 1966
Dołączenie: Wto Gru 16, 2008 10:28 pm
Punkty za dobre posty: 640

Postprzez Jacenty w Pon Lut 16, 2009 3:59 pm Przyznaj punkty za dobre posty

Jak nie wiadomo co co chodzi, chodzi o kasę? ;)

A tak poważnie - Smigiel napisał (bardzo trafnie zresztą) o generalniej zasadzie: Fotografuj jeśli wiesz co chcesz pokazać... (tak w skrócie o to biega).
W pośpiechu wielu fotografów (ja też zresztą) zapomina o przesłaniu w fotografii. No i powstaje coś rodem z fotka.pl, co równie szybko się ogląda jak i zapomina... :-)
Dobra fota wymaga przemyślenia (nie mówimy tu o przypadkowych fotach które jakimś cudem komuś wyszły...).

Pozdrówka :-)
Jacenty
Zaznaczone profesje:
Fotograf
Użytkownik początkujący

Postprzez MartaWawa w Pon Lut 16, 2009 4:14 pm Przyznaj punkty za dobre posty

O przepraszam przeczytałam całą wymianę zdań, nie wiedziełam że takowa się tutaj ostatnimi czasy odbyła :)
Wiedzy i szczęścia nigdy nie za wiele

Największe kłamstwo w Internecie?
- Szukałem, ale nie znalazłem.
Awatar użytkownikaMartaWawa
Zaznaczone profesje:
Wizażystka
Moderator

numer komunikatora: 1966
Dołączenie: Wto Gru 16, 2008 10:28 pm
Punkty za dobre posty: 640

Postprzez Jacenty w Pon Lut 16, 2009 5:20 pm Przyznaj punkty za dobre posty

Ależ niezamaco :)

Miłego dzionka.
Zaznaczone profesje:
Fotograf
Użytkownik początkujący

Postprzez karolinaa w Nie Lut 22, 2009 5:25 pm Przyznaj punkty za dobre posty

po tym wyczerpującym i profesjonalnym komentarzu oraz ocenie zdjęć chyba niewiele mogę powiedzieć, bo nie będzie to miało większego znaczenia, ale mimo wszystko- najbardziej podoba mi się fotografia nr. 7.
pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownikakarolinaa
Zaznaczone profesje:
Modelka
Preferencje pozowania:
portret
fashion
Wymiary:
talia : 75
biust : 85
biodra : 88
wzrost : 170
rozmiar_obuwia : 39
biustonosz : B
Użytkownik początkujący

numer komunikatora: 8694
Dołączenie: Wto Lut 17, 2009 12:34 am
Miejscowość: Siedlce
biustonosz: B

Postprzez ladyraspberry w Pon Lut 23, 2009 8:13 pm Przyznaj punkty za dobre posty

śliczne i pomysłowe zdjęcia..

Oh jak ja bym chciała taką sesję..
`Lady Raspberry .! ^ <3
Awatar użytkownikaladyraspberry
Zaznaczone profesje:
Obserwator
Modelka
Preferencje pozowania:
portret
fashion
bielizna
Wymiary:
talia : 75
biust : 93
biodra : 90
wzrost : 170
rozmiar_obuwia : 39
SILVER

numer komunikatora: 8954
Dołączenie: Śro Lut 18, 2009 10:01 pm
Miejscowość: Kozienice
hostessa: tak

Postprzez sandrusia26 w Pon Mar 02, 2009 8:50 pm Przyznaj punkty za dobre posty

te zdjęcia są naprawdę piękne ...najbardziej mi wpadła w oko fotka gdzie modelka maluje sobie usta...śliczne)
Awatar użytkownikasandrusia26
Zaznaczone profesje:
Modelka
Wymiary:
talia : 65
biust : 81
biodra : 81
wzrost : 160
rozmiar_obuwia : 36
Użytkownik początkujący

numer komunikatora: 10226
Dołączenie: Nie Mar 01, 2009 8:38 pm
Miejscowość: Milanówek

PoprzedniaNastępna

Powróć do Oceń fotografie

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość