przez Smigiel w Czw Lut 12, 2009 10:00 pm
Przyznaj punkty za dobre posty
Bardzo ciężko zdobyć się na jakąkolwiek konstruktywną krytykę dla autora, który twierdzi, że robi tak, bo tak lubi. I co tu można powiedzieć?
Powiem Ci Jacenty, że większość z nas robi tak, a nie inaczej, bo tak lubi. I nie jest to żadne wytłumaczenie. Nawet moja ciotka twierdzi, że robi świetne zdjęcia - jej się podobają. Stwierdzenie "bo tak lubię" jest aksjomatem w sztuce. Przecież nie robiłbyś, gdybyś nie lubił.
Bardzo podobają mi się te z Twoich zdjęć, w których wprowadzasz akcję i ruch.
W pierwszym fajnie zagrałeś głębią ostrości, dodatkową emocję wprowadza gest modelki - bardzo fajna, wciągająca fota.
W drugim zdjęciu mamy akcję, jest jakaś historia, scenariusz, coś się dzieje - super.
W trzecim fajnie zagrana rola, przyjemnie ułożone światło, jest OK.
Czwarte, szóste i siódme, to jak rozumiem jakiś cykl, ale jak dla mnie mało interesujący. Pewnie to problem mojej wrażliwości, ale widziałem w necie setki takich wprawek.
Piąte wolę przemilczeć, bo po co mi nowi wrogowie ;P
Ósme, ot portrecik, nie znam tej pani.
Dziewiąte fajne, dzieje się dużo. Wciąga.
Dziesiąte - hmmm, to mogłaby być dobra fota. Fajnie przyuważony kształt ramion, był jakiś pomysł na tę kompozycję.
Jedenaste - niedawno mój kumpel też zrobił takie.
Dwunaste: zawodowe! Światło, kompozycja, gest - brawo!
Przelatujemy szybko nad trzynastym z zamkniętymi oczami i trafiamy do czternastego, pięknie wykorzystana wieloplanowość, choć stylizacja modelki kontrowersyjna.
I wreszcie piętnaste, które ponownie napełnia mnie smutkiem.
Po obejrzeniu pokazanych przez Ciebie prac mam wrażenie, że fotografujesz strasznie nierówno. Masz wiele zawodowych klat, na bardzo wysokim poziomie, i tyleż samo zdjęć zaniżających ten poziom. Są dwa wyjścia - albo twój temperament twórczy nie jest jeszcze do końca ukonstutyułowany, albo robisz świetne zdjęcia, tylko masz problem z ich wyborem.
Musisz pamiętać o tym, że fotografia to nie tylko proces utrwalania rzeczywistości, ale również dialog z widzem. Widz nie może czuć, że masz go za idiotę. Masz potencjał, umiejętności, energię. Nie marnuj ich na robienie mało odkrywczych zdjęć.